Veled vagyunk

Sztrájkra készülnek az államkincstárnál is – Lázár szerint ez nem megy, de rosszul tudja

2017. június 06. - Magyar Szakszervezet

allamkincstar-e1455546943125-800x450.jpg

Nem lehet beszüntetni a munkát a Magyar Államkincstárbál – legalábbis ezt gondolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János azonban téved: lehet. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete be is jelentette: ha nincs béremelés, jön a sztrájk. A Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatja a közszolgák jogos bérkövetelését

A Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei július 17-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek – ezt még a múlt héten jelentették be. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) ezzel kapcsolatban jelezte: az érintettek kilenc éve nem kaptak béremelést, és a kincstári dolgozók többsége garantált bérminimumért dolgozik napi több mint nyolc órán át.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a múlt csütörtök délutáni kormányinfón azt mondta, hogy ilyen nincs. Ez szerinte biztosan csak félreértés lehet.

Az államkincstár már kicsit komolyabban vette a szakszervezet bejelentését, és azt közölték, hogy az alapfeladatok ellátását nem fogja veszélyeztetni az esetleges figyelmeztető sztrájk. Azt is leírták a közleményükben, hogy a kincstár vezetősége nyitott a tárgyalásokra. A béremelésről azonban nem velük kell megállapodni – de akkor miről akarnak tárgyalni?

Amúgy Lázár értett félre valamit, mert a hatályos szabályozás szerint valóban nincs helye sztrájknak az igazságszolgáltatási szerveknél, a Magyar Honvédségnél, a rendvédelmi, a rendészeti szerveknél és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az államigazgatási szervekre azonban a tiltás nem vonatkozik, mert a közszolgák is élhetnek a munkabeszüntetés jogával, igaz a kormány és az érintett szakszervezetek megállapodásában rögzített szabályok szerint. A munkát csak ott lehet beszüntetni, ahol van szakszervezet, s a dolgozók több mint fele támogatja az akciót.

Annál a munkáltatónál viszont, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez – így különösen a közforgalmú tömegközlekedés és a távközlés terén, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szerveknél –, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

A kincstár akár e körbe is tartozhat, hiszen feladata egyebek mellett a csaknem kilencszázezer közszférában foglalkoztatott illetményének számfejtése. A kétórás figyelmeztető sztrájk viszont a kifizetéseket aligha veszélyezteti.

Az MKKSZ elnöke, Boros Péterné keddi sajtótájékoztatóján megerősítette: az államkincstár szakszervezetivel közösen sztrájkot hirdetnek július 17-re, ha nem tudnak megállapodni a kormánytisztviselők, önkormányzati köztisztviselők és közalkalmazottak béremeléséről a kormánnyal. Az elnök szerint a 610 ezer állami munkavállalóból legalább kétszázezren nyolc-tíz éve nem kaptak béremelést.

Azt követelik, hogy azok a közszolgálati alkalmazottak, akiket nem érint a 2017-ben központi bérintézkedés, részesüljenek az alapbér után járó bérkiegészítésben. Ennek mértéke három év alatt érje el az ötven százalékot, de idén egyezzék meg a garantált bérminimum növekedésével, ami 25 százalékot jelentene.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szolidaritásáról biztosítja a közszolgákat, s támogatja a jogos bérkövetelésüket.

Nyitókép: 24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://letbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr2712566559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása